Je pravda, že holdování alkoholu není zrovna tím nejlepším, co bychom pro své zdraví mohli udělat. Mnohé studie však připouští, že menší dávky mohou být naopak pro naše těla i mysl prospěšná. To samozřejmě platí hlavně o alkoholických nápojích vytříbené kvality, nikoliv o pochybných dryácích, které je možné pořídit si někde u stánku. Mezi kvalitní alkoholické nápoje se rozhodně řadí bylinné likéry, které jsou oblíbené mezi širokými vrstvami obyvatelstva. A v takové dobré společnosti je i světoznámá Becherovka.
Vše začalo u Josefa Vituse Bechera, který se považuje za otce známého likéru. Ten v roce 1802 započal díky získané licenci od města s výrobou různých typů likérů, které však měly svou kvalitou daleko do nápoje, který známe dnes. Ten, alespoň ve své základní podobě, spatřil světlo světa až po pěti letech, v roce 1807. V té době začal vyrábět likér dle receptu, který mu zanechal jeho anglický přítel doktor Frobrig. A ten měl tak velký úspěch, že se jeho recept začal předávat z generace na generaci až do dnešních dnů .
Základem každého bylinného likéru jsou pochopitelně přísady ve formě bylinek a v tomto ohledu není Becherovka žádnou výjimkou. Možná vás trochu překvapí, že ne všechny bylinky pocházejí z našich luhů a hájů. Některé přísady jsou až z dalekého Zanzibaru, případně zemí Střední a Jižní Ameriky. Složení je samozřejmě tajné, stejně tak není znám ani celý postup výroby. Dává to smysl, jinak by si mohl Becherovku vyrábět úplně každý s dostatečným vybavením, což by firmu asi příliš nepotěšilo. A zisky z tohoto nápoje jsou skutečně vysoké. Vždy každý rok se vyrobí více než sedm milionů litrů Becherovky, což je neskutečné číslo. Už z tohoto údaje je jasné, že se likér neprodává pouze u nás nebo v sousedním Slovensku, ale distribuuje se do celého světa. Jedná se tak společně s plzeňským pivem o nejznámější český nápoj.